lørdag, mai 08, 2010

Dag 9, Opua til Lautoka,Fiji. 64 Nm igjen

Behagelig seilas, laber bris og nesten flatt hav. Seiler i 5 kn. Det er ca 40 nm til passajen i revet. Regner å gå gjennom der om ca 7 timer.
 
Posisjonen 8. mai kl 1900 UTC:
18.34,1S 177.08E.
 
Seiler i 5 kn. Vind ENE 10 kn.
 
Lovisa er framme i Lautoka, men fikk et rigghavari slik som på turen til New Zealand. Festet til rullgenoaen røk. Men dette skjedde med kraftigere vinder enn det jeg hadde og de klarte ikke å redde seilet.
 
Utdrag av email fra Lovisa:
 
Kl 0245 inatt så brast infästningen till Furlexen. Det rostfris beslaget på Lovisa brast tvärt av. Det blåste 22 knots så när jag kom upp ur bingen efter hustruns rop på hjälp så slackade akterstaget med 1 - 2 dm och furlexenfor i vilda svängar. MYCKET KRITISKT LÄGE med andra ord. Startade motorn  och fick ut furlexen framåt och på sbsidan. Med livet som insats så fick jag loss det lösfotade inre förstaget och fick dit det på platas. Försökte ta neer seglet på den vilt dansande förstaget men det gick inte. Profilen hade brustit i toppen så vi sänkte ner hela rasket, skar tamparna och lät det släpa efter båten. Lyckades efter stor möda få in det med en båtshake och klippta vajern med en bultsax. Försökta verkligen att rädda seglet men kraftewrna och riskerna var för stora. Efter tre timmars oavbrutet slit så seglar vi igen med en hakad medelstor genua. Vi SKALL bara vara framme i Lautoka lördag kväll. Som du förstår så har vi nu fått vår RÖVARHISTORIA att berätta för kompisarna!!!!!!
Både Quilla og Josephine kom heldigvis lett fra kulingen vi hadde på samme tid.
 
Regner med å være i Lautoka ved 20 tiden lokal tid. Dvs 10 tiden i Norge.
 
Takk for følget til dere som har vært med på bloggen.

Ingen kommentarer: