lørdag, juni 26, 2010

Dag 1, 1397 Nm fra Thursday Island, Australia

Så er vi underveis igjen, Quilla med Lennart omborg, og jeg i Josephine. Etter 12 dager i Vanuatu ble vi for utolmodige og bestemte oss for å dra vider. Vi har 8000 Nm foran oss de neste 5 månedene. Så Vanuatu ble besøkt litt for grunt, men vi fikk da opplevet noe.
 
Port Villa og Vanuatu hadde en stor overraskelse til oss, - det er meget dyrt her. Det er en merkelig økonomi her, 100 Vatu tilsvarer 1 $US, og alt regnes i $. Prisnivået er som i Norge, kanskje litt billigere, men insjekkingskostnadene var av de høyeste som jeg har opplevd, 150 $US.
 
Port Vila er en turistby med taxfree butikker over aalt, likner litt på Kanariøyene i så henseende. Men menneskene er hyggelige. For den vanlige befolkning kan dette ikke gå rund. På markedet kostet frukt og grønnsaker det samme som i Fiji, hvor alt var halve prisen. Det kan ikke være mye de tjener de som selger sine varer der. Kvinnene, det er for det meste det, bor og lever på markedet hele uka og må betale selv set de spiser, så nettoen de bringer tilbake til landsbyen de kommer fra kan ikke være stor.
Ute på øyene er det for det meste naturalhusholdning. Vi fikk oppleve det da vi besøkte en slik landsby, på øya Malakula, like ved den sikreste ankringshavnen i Vanuatu.
 
I landsbyen var det mange barn og unge. Barna gikk henholdsvis på en engelsk eller fransk barneskole, begge tillknyttet 2 av de 4 kirkene der, den Anglikanske og den Katolske.Videre utdannelse må gjøres i de større sentra, men bare hvis landsbyen klarer å reise de nødvendige skolepengene. Så mange ungdommer ble hengende rund. Det blir forsøkt å lære dem opp i diverse håndverk, og nå også dataopplæring, - et amerikansk prosjekt som var blitt satt igang.
 
Ankringshavnen var fin, men det var ikke lurt å svømme der, siden bukta er ynglinsplass for hai.
 
Etter nesten 200 Nm ankom vi Luganville, hvor jeg la meg på bøye utenfor en resort, Aore Resort. Lennart la til ankers på den andre siden av bukta. På en annen bøye lå den norske båten Imagine. De har fått revnet storseilet og ventet på rette været for å gå tilbake til Port Vila. Før de dro dagen etter, ble jeg invitert på en deilig middag.
 
De neste to dagene levde leg et luksusliv og spiste do deilige middagfer på resorten, måtte jo bruke opp de kontantene jeg hadde, de var ikke mye verdt5 utenfor Vanuatu.
 
Nå tilbake til seilingen, jeg (vi) har nå vert underveis 18 timer, det blåser en frisk bris bakfra så det går unna. Tilbakelagt 98 Nm på 18,5 timer. Værmeldingene videre ser ut til at dette blir en rask tur, med mer enn 120 Nm i døgnet. Vi har en grei sjø nå, etter at vi kom fri av øyene. Sjø ca 2-2,5 m, men lang.
 
Posisjonen kl 2000 UTC:
15.38,5S 165.34,9E
 
Ellers er alt vel ombord på begge båter.

Ingen kommentarer: